وقتي محبت به ميان آمد...
رسيدگي به امور ديگران
قال رسول اللّه صلي الله عليه و آله : «خَيْرُ النّاسِ مَنْ انْتَفَعَ بِهِ النّاسُ؛ بهترين مردم كسي است كه مردم از او سود و بهره برند.»
در قرآن كريم خداوند در يك مورد به پيامبر مي فرمايد: «لَعَلَّكَ باخِعٌ نَفْسَكَ اَلاّ يَكُونُوا مُؤْمِنينَ»؛ «مبادا خودت را در اندوه اينكه مردم ايمان نمي آورند هلاك كني». اين مسئله نشان مي دهد كه رسول خدا صلي الله عليه و آله همه زندگي اش را براي حل مشكل مردم و تعالي آنها وقف كرده بود و شب و روز به فكر هدايت و ارشاد آنان بود.
خود حضرت فرمودند: «هر كس حاجت مؤمني را برآورده كند، خدا حاجتهاي او را برآورده مي كند، كه كمترين آنها بهشت است.»
يكي از طلاب نقل مي كند: به مغازه سبزي فروشي رفته بودم، ديدم مرحوم حاج ميرزا علي قاضي (استاد عرفان علامه طباطبايي) خم شده و مشغول جمع كردن كاهوهاي پلاسيده و خشن است. بعد از آنكه آنها را خريد به دنبال او رفتم و علت اين كار را سؤال كردم. فرمود: اين فروشنده انسان شريف و محتاجي است و من چون نمي خواهم چيزي بلاعوض به او بدهم تا عزت و شرف او پايمال شود و نيز براي اينكه به كمك بلاعوض عادت نكند، از اين كاهوهايي كه خريداري ندارد و در نهايت براي فروشنده ضرر است برمي دارم، تا هم از ضرر او جلوگيري كنم و هم به اين وسيله كمكش كنم. ضمن اينكه براي من هم فرقي نمي كند كه كاهوهاي لطيف و نازك بخورم يا كاهوهاي پلاسيده و كلفت.
ابان بن تغلب گفت: با امام صادق عليه السلام در حال طواف بوديم، يكي از دوستانم با اشاره از من خواست كه نزد او بروم، ولي من در ميان طواف نرفتم، بار ديگر به من اشاره كرد، اين بار حضرت به من فرمود: چرا نمي روي؟ گفتم: آيا طواف را به خاطر كار او قطع كنم؟ فرمود: آري، مگر نمي داني انجام كار ديگران از خيلي طوافها برتر و ثوابش بيشتر است.
سود دنيا و دين اگر خواهي مايه هر دوشان نكوكاري است
راحت بندگان حق جستن عين تقوا و زهد و دينداري است
(ابن يمين)
نكته جالب اينكه از نظر روانشناسي هم ثابت شده كه انسانها تشنه محبت اند و از دشمني و بدخواهي گريزان اند. در معاشرتها هيچ عاملي به اندازه خدمت و ياري رساندن به ديگران جلب كننده دلها و محبتها نيست، لذا وقتي محبت به ميان آمد، كدورتها و دشمنيها از ميان انسانها رخت برمي بندد و آنان به سمت صلاح كشيده مي شوند.