در غیبت هم با تو.........
چگونگي بهره بردن از وجود مقدس امام زمان در عصر غيبت
برخي چنين ميانديشند که چون امام(ع) چراغ هدايت است، برخورداري از نور وجودش در گرو دسترسي به اوست و از سوي ديگر، مراجعه به امام(ع) براي پاسخ به مسايل شرعي و مشکلات علمي و اجراي حدود و قوانين که ثمرهي وجود مبارک آن حضرت است در عصر غيبت ميسور نيست؛ زيرا غيبت، مانع افاضه آن مشعل هدايت و استفاضه مؤمنان ميگردد. حال که چنين است، چرا امام بايد در غيبت به سر برند و مؤمنان از فيض وجود مبارکشان بيبهره بمانند؟!
آنچه در چنين انديشهاي از فوايد وجود امام(ع) و مشروط به حضور ايشان بيان گرديده است، تنها بخش کوچکي از آثار وجود آن حضرت است، چون تأثير امام معصوم در نظام آفرينش، والاتر از آن است که به امور خاص و مشروط به حضور مشهودانه محصور شود.
هرچند در برخي روايات، امام معصوم به چراغ هدايت تشبيه گرديدهاند، اين تعبيري متوسط درباره يک جنبه از منافع آن وجود مبارک است. همانطور که برخي روايات با تعبيري کاملتر و رساتر، امام را به آفتابي عالمتاب تشبيه کردهاند که به جهان روشنايي ميبخشد: عَن جابر الأنصاري انّه سأل النبي9: يا رسولالله فهل يقع لشيعته الإنتفاع به في غيبته؟ فقال9: أي والّذي بعثني بالنّبوة إنّهم يستضيؤون بنوره و ينتفعون بولايته في غيبته کإنتفاع النّاس بالشّمس و إن تجلّلها سحاب!.((1))
در اين روايت طبق بيان رسول اکرم)ص)، وجود امام به خورشيد و غيبت آن حضرت ـ مهدي موجود موعود ـ به وقوع شمس در پس ابر تشبيه شده است و چگونگي انتفاع مردم از آن حضرت؛ همچون بهرهمندي آنان از آفتاب پنهان است:
1. چونان که خورشيد در منظومه شمسى، محور حرکت کرات و سيارات است، وجود مبارک حجت خدا محور نظام هستي است: ببقائه بقيت الدّنيا و بيمنه رزق الوراء و بوجوده ثبتت الأرض والسماء((2)).
مفتقر در خمِ چوگان تو گويى، گوييست! چرخ با آن عظمت نيز به جز گوي تو نيست((3))
2. بهرهمندي موجودات منظومه شمسي از خورشيد به تابش مستقيم آن منحصر نيست تا پوشيده شدنش به ابر، مانع انتفاع کلّي از آن باشد، بلکه نيروي جاذبه که مايهي ثبات و بقاي نظام کيهاني است، وزش باد، ريزش باران، رويش گياهان و …، همه از برکات وجود خورشيد و اشراق اوست؛ همچنين برکات وجود امام عصر بسيار فراتر از آن است که غيبت ظاهري آن انسان کامل، موجودات را از فيض او بيبهره سازد. قوام آسمان و زمين، تدبير امور عالم، رزق دادن به روزي خورندگان، هدايت يافتن مستعدان و …، همه گوشهاي از فيوضات وجود مبارک آن حضرت است که پرده غيبت مانع افاضه آنها نيست.
3. هنگامي که ابر چونان پردهاي ميان ديدگان و قرص خوشيد حايل ميشود، خورشيد را پنهان نميسازد، بلکه بيننده را ميپوشاند و او را از دريافت نور و مشاهدهي اشراق خورشيد محروم ميسازد؛ چرا که هم خورشيد بزرگتر از آن است که به ابر پوشيده شود و هم منافعش بيش از آن است که با نديدنش قطع گردد.
وجود مبارک انسان کامل نيز که مايهي استمرار حيات عالم و آدم است بسي بزرگتر از آن است که چيزي او را از افاضه، محجوب دارد و رابطهي ميان وي و عالم هستي را متزلزل سازد. چگونه موجودي که خليفه خداست و عنان نظام هستي را به اذن خداوند در کف دارد و از نهان و آشکار آن با خبر است، دچار غيبت ميشود؟!
جمال يار ندارد نقاب و پرده ولي غبار ره بنشان تا نظر تواني کرد((4))
4. ابر، ديدگاني را که از زمين به خورشيد مينگرند محجوب ميسازد؛ نه چشمهاي را که از فراز ابرها نظارهگر اويند. وجود مبارک وليّ عصر نيز در چشم دنياطلبان که سر از عالم طبيعت بيرون نميکنند و از پس ابر تعلقات دنيوي او را به نظاره مينشينند غايب است، امّا آنان که بر سر شهوتها و غبار هواهاي نفساني پا نهاده و به آسمان معنا سر کشيدهاند، هر لحظه در حضور آن وجود شريفاند.
تو کز سراي طبيعت نميروي بيرون کجا به کوي طريقت گذر تواني کرد؟((5))
به بيان شيخ مصلحالدين سعدى:
نــبينـي کـه جايي که برخاست گرد نبيــند نــظر گــرچــه بينــاست مــرد((6))
به گفته عارف رومى:
ز مـنزل هوسات ار دو گام پيش نهي نزول در حــرم کبــريا توانــي کــرد((7))
5. نور افشاني و افاضه خورشيد، قطع ناشدني است و مرز و تبعيضي ندارد و هر قابلي به قدر استعداد و پيوندش با خورشيد، از فيض او بهرهمند ميشود. حال، موجودي که تمام موانع را بر ميدارد و خويش را بلاواسطه به اشراق شمس عرضه ميکند، بهرهي کاملتري خواهد داشت.
وجود مبارک مهدي موجود موعود که واسطهي فيض الهي است، چونان خورشيدي به تمام هستي فيض ميرساند و در اين جهت، ميان بندگان خدا تفاوتي نميگذارد؛ ليکن هر کس به ميزان استعداد و قوّت ارتباط خود، مستفيض ميگردد.
6 . همچنان که نتابيدن خورشيد، هرچند از پس ابر، به فراگيري ظلمت و شدّت برودت ميانجامد و حيات زمين و زميني را ناممکن ميسازد، اگر عنايت و افاضهي وليّ خدا و انسان کامل عصر، ـ هرچند از پس پردهي غيبت ـ نبود، سختيها و تنگناهاي معيشت و کينهتوزي دشمنان، به دوستان خاندان عصمت امان نميداد؛ همچنان که امام عصر در توقيع مبارک به شيخ مفيد1 چنين فرمود: ما در مراعات حال شما سهلانگار نيستيم و هرگز شما را فراموش نميکنيم، وگرنه سختيها و تنگناهاي فراواني به شما ميرسيد و دشمنان، شما را نابود ميکردند: إنّا غير مهملين لمراعاتکم ولا ناسين لذکرکم؛ ولولا ذلک، لنزل بکم اللأواء و اصطلمکم الأعداء.((8))
با که توان گفت اين سخن که نگارم شاهد هر جايي است و پردهنشين است((9))
نيز ميتوان امام(ع) را چونان مغناطيسي دانست که شاخص قبلهنماي قلوب انسانها و قطبنماي تمام هستي به سوي آن وجود مبارک جهت ميگيرد، تا گمشدگان صحراي جهالت را به خورشيد وجودش رهنمون شود.((10))
پينوشتها:
(1). کمالالدين، ج 1، ص 365 و بحارالأنوار، ج 52، ص 93 .
(2). مفاتيح الجنان، دعاي عديله.
(3). ديوان آيةالله غروي اصفهاني (کمپاني).
(4). ديوان غزليات حافظ، ص 195، غزل 144.
(5) . همان.
(6) . کليات سعدى، ص 291.
(7). ديوان شمس تبريزى، ص 359، شماره 959.
(8) . الإحتجاج، ج 2، ص 598 .
(9). ديوان حاج ملاهادي سبزوارى، ص 27.
(10). آيةالله جوادي آملى، امام مهدي موجود موعود، 138 ـ 135.